Trädgårdar att njuta av i det långa landet

Trädgårdar har blivit ett absolut älsklingstema för många av oss svenskar. Kanske är det utmaningen i att hitta de rätta växterna för våra klimatzoner som kittlar skaparlusten. Vi kan nämligen inte plantera vilka kontinentaleuropeiska växter som helst i våra jordar, för många klarar inte kylan och mörkret över vintermånaderna. Till våra trädgårdar behöver vi härdiga plantor, eller så får vi plantera dem på så sätt att vi kan ställa dem skyddat över vintern.

Den som vill besöka trädgårdar i Sverige märker snart att det inte är så lätt att välja. Det vimlar av besöksträdgårdar i vårt långa land, och det är ingen enkel sak att orientera sig och träffa ett val. Över hela landet ligger de utspridda, men flest finns i de södra landsdelarna, där klimatet ju ändå är lite mildare än längre norrut.

Välj trädgårdar efter kategorier för enkelhetens skull

En god idé när det gäller att välja trädgårdar att besöka är att leta efter vissa kategorier som är särskilt intressanta. Här kan vi dela in i till exempel botaniska trädgårdar, slottsträdgårdar och parker. Om en av dessa kategorier intresserar är det smart att leta direkt efter denna. Om ingen av dessa kategorier intresserar, utan snarare trädgårdar i egenregi, sådana som skapats av landskapsarkitekter och trädgårdsmästare, så hittar du säkert även denna beteckning på sajter som ger översikt över möjliga besöksträdgårdar.

Trädgårdar att besöka över hela landetTrädgårdar det ofta skrivs om och som genom sin specifika gestaltning blivit särskilt uppskattade är till exempel Wijs trädgårdar i Ockelbo i Gästrikland, som täcker in alla slags trädgårdstyper från rosträdgård, skogsträdgård och örtagård över tallallé till köksträdgård. I Kurrebo i Småland kan en idé-, och visningsträdgård upplevas och på våren blommar här över 40 000 lökar av tulpaner, krokus och påsklilja. Vanligt för besöksträdgårdar är att de har café med servering av förfriskningar av olika slag, så att besökare kan tillbringa en hel dag på plats.