Utflyktsmål i det gröna

Det har blivit en veritabel folkrörelse att odla trädgård och ha besöksträdgårdar som utflyktsmål. Säkerligen går det stora intresset hand i hand med vårt intresse för eget odlande, gärna ekologiskt, och att leva i samspel med naturen. Med trädgårdar som utflyktsmål låter vi oss inspireras till privata stordåd i den egna trädgården. Odlandet har fått en hög status och den här positiva trenden kan leda till att det för framtida generationer etableras ett tänk kring odling som är mycket mera självklart än det varit de senaste decennierna.

Ett utflyktsmål med frisk luft och vackra vyer

Att ha en besöksträdgård, park, slottspark eller botanisk trädgård som utflyktsmål är ett angenämt val. Dels finns det så många av dem att resevägen inte nödvändigtvis blir lång. Utflyktsmål med trädgård som inspirationSom nybörjare med trädgård som mål kan du välja den närmaste och ta dig dit relativt snabbt. Senare, när du blivit en kräsen konnäsör, blir resorna kanske lite längre i jakt på nya upplevelser. Till att börja med finns det dock nog i din omgivning, i varje fall om du bor i södra och mellersta delarna av landet. Högt upp i norr är besöksträdgårdarna färre, så då kan det vara en idé att boka flera utflyktsmål på en gång. Fem dagar i södra Sverige med trädgård som utflyktsmål blir en intensiv förkovringsresa som du återvänder sprudlande inspirerad ifrån.

Med trädgård som utflyktsmål dröjer det inte länge förrän trädgårdsspråkets alla termer blir ditt lingua franca och du för konversationer om vilka kvinnor och män som gett upphov till vilka rosor, särskilt fördelaktiga tulpansorter och bästa skötseltipsen för ett rhododendronbestånd. I din egen trädgård kan du experimentera dig fram till din alldeles egen stil, med växter du har en alldeles särskilt stor kärlek för. Trädgård som utflyktsmål är bejakande av växtlighet och liv, triggar lyckohormoner och tillfredsställer vårt skönhetsbehov hundra gånger om.